.

Als u klikt op een van de namen in de lijst links verschijnen een of meer vliegen in dit venster.

Vliegen zijn verdeeld over een groot aantal geslachten. Alle vliegen hebben twee vleugels, en dat geldt ook voor alle muggen, die dan ook nauw verwant zijn aan de vliegen.
Zweefvliegen zijn met ruim 300 soorten in Nederland niet het grootste vliegengeslacht, maar volgens kenners wel het mooist. De basiskleur is glimmend zwart of donkerbruin en er zijn vrijwel geen hoekige vormen. De meeste hebben een gekleurd strepen- en, of vlekkenpatroon en lijken daardoor op wespen, hommels of bijen. Dat is camouflage, geen zweefvlieg heeft een angel. Een aantal zweefvliegen gedraagt zich zelfs geheel als de wesp, bij of hommel die ze immiteren, tot het zoemende geluid toe!
Zweefvliegen komen normaliter niet in huis, je ziet ze vliegen of ze zitten op een blaadje te zonnen; ze leven net als bijen van bloemennectar en alleen hun larven zijn soms schadelijk doordat ze leven van de wortels of bollen van planten.
Echt aparte groepen zijn bij de zweefvliegen de gitjes (vrijwel allemaal zonder vlekken of strepen) en de bladlopers, die zelden op een bloem te zien zijn maar wel nerveus over grote bladeren heen en weer kunnen rennen.


Terug naar de voorpagina?: Klik hier