.

Als u klikt op een van de namen in de lijst links verschijnen een of meer wespen in dit venster.

De wespenwereld is enorm gevarieerd. Het meest bekend zijn de gewone wespen, dat zijn "sociale" wespen die gezamenlijk een nest bouwen, dat vervolgens wordt bevolkt met tientallen tot duizenden wespen. De sociale wespen zijn naar mensen niet bepaald sociaal. Ze kunnen vervaarlijk steken en spuiten daarbij zuur in het wondje, dat doet zeer! Gelukkig steken ze niet zomaar, ze moeten zich bedreigd voelen of u komt te dicht bij hun nest. In dat nest worden de jongen gevoerd met gevangen andere insecten.
En dan zijn er nog de andere wespen, zolas de blad, hout- en halmwespen. Het zijn geen vervaarlijke soorten, al kunnen ze sterk op een "gewone"wesp lijken. De bladwespen lijken soms meer op een kever dan een wesp.
Galwespen zijn heel kleine wespjes die de veroorzakers zijn van allerlei gallen aan bladeren en knoppen van planten. De gallen zijn meestal bolvormig, maar kunnen ook allerlei vreemde vormen hebben.
Sluipwespen zijn soortenrijke wespen die parasiteren op andere insecten door ze te "injecteren" met hun eitjes. Die andere insecten zijn doorgaans larven of rupsen. De eitjes leveren larfjes op die zich tegoed doen aan de larve of rups en verpoppen ook in dit slachtoffer.
Goud- en mierwespen deponeren hun eitjes in de nesten van al dan niet sociale wespen en bijen. De larven eten de larven van die wespen en bijen.
Graafwespen bouwen hun kraamkamer soms met klei, of in holle stengels van planten maar meestal maken ze het nest in de grond. Daar deponeren ze gevangen en verdoofde insecten in, tesamen met hun eitjes. De uit de eitjes gekomen larfjes eten van de insecten tot ze verpoppen tot een nieuwe graafwesp.
Spinnendoders lijken nogal op graafwespen maar het voedsel voor hun larven bestaat uit gevangen spinnen.
Metselwespen zijn niet sociaal, maar lijken veel op "sociale" wespen. De piepkleine nesten zijn doorgaans van leem of klei en zitten vaak in schorsspleten of spleten in dood hout of in holle stengels.


Terug naar de voorpagina?: Klik hier