.

Als u klikt op een van de namen in de lijst links verschijnen een of meer wantsen in dit venster.

De hele wereld zit vol wantsen. De meeste daarvan lijken op een soort kevers, maar ze zijn hoekiger en ze hebben geen kaken, maar een zuigsnuit. Een aantal is langwerpig, en vele zijn heel klein en vallen vooral op als ze met een flinke groep op een schermbloem zijn neergestreken. Schildwantsen vormen een groep die bijna even breed als lang zijn. Wantsen leven doorgaans van plantensappen, maar een aantal soorten zuigt andere insecten uit.
En dan heb je nog bedwantsen, die zich meestal hardnekkig kunnen handhaven in oude huizen met veel houtwerk. Die beestjes zuigen bloed van mens en dier, en houden zich overdag verscholen in allerlei kieren. Ze komen meestal in huis in de kleding of in niet-nieuw meubilair, beddegoed of zelfs in schilderijen. In oorsprong komen ze natuurlijk van buiten.
In de tuin kunt u op de planten een groene stinkwants aantreffen. Dat beestje kan bij "verstoring" een vloeistof afscheiden die verschrikkelijk stinkt. Niet in je hand nemen, want... Meerdere wantssoorten kunnen behoorlijk stinken, maar de groene is in Nieuwegein waarschijnlijk de kampioen.


Terug naar de voorpagina?: Klik hier