Als u klikt op een van de namen in de lijst links verschijnen een of meer vliegen in dit venster.

De hele wereld zit vol vliegen. Mooie vliegen, enge vliegen, schadelijke vliegen, ziektenverwekkers, steekvliegen...
Vliegen (en muggen) hebben twee vleugels, terwijl alle andere insecten er doorgaans vier hebben (of géén vleugels, zoals mieren).
Er zijn nogal wat vliegen die een tekening hebben die doet denken aan een bij of een wesp. Dat zijn meestal zweefvliegen, een aparte groep van mooi gekleurde of glanzend zwarte, gestroomlijnde vliegen.
Net als andere insecten hebben vliegen twee levensstadia: uit een eitje wordt een larve geboren, die zich tegoed doet aan plantendelen of andere insectensoorten (meestal de larven daarvan), soms ook aan afgestorven plantendelen of dierlijk afval. Als een larve volgroeid is vormt zich om de larve een omhulsel, waarin het zich verpopt. Deze poppen "ontpoppen" zich als een vlieg.
Er zijn vliegen die zich uitsluitend bezig houden met de voortplanting, maar de meeste eten en drinken ook in hun korte leventje. Het voedsel kan de nectar van bloemen zijn, andere insecten, sap van planten, bloed van grotere dieren, sap van fruit en (overrijp) fruit, extrementen van grotere dieren en menselijke voedselresten.
Van vliegen zien wij doorgaans niet de larven, die hebben meestal een verborgen levenswijze. Maar soms, als je de kliko open doet, zie je talrijke kriewelende, meestal witte larfjes die zich te goed doen aan voedselresten. In deze gids worden alleen vliegen afgebeeld, geen larven.
De talrijke aan elkaar verwante vliegensoorten vormen een familie, waarin honderden soorten kunnen voorkomen of veel minder soorten, tot maar enkele zoals de familie houtvliegen.
In Nieuwegein komen "lastige" vliegen vooral uit de familie van de "echte vliegen"; de "gemene" vliegen komen uit de dazenfamilie.
De meestal borstelige sluipvliegen komen niet in woningen, maar ze zien er wel eng uit. De larven van deze engerds parasiteren op de larven van andere insecten.

Tenslotte zijn er insecten die als vlieg worden aangeduid maar van een andere orde zijn, zoals schorpioenvliegen, elzenvliegen, enzovoort. Er zijn ook vliegen die eigenlijk muggen zijn, zoals de rouwvliegen.


Terug naar de voorpagina?: Klik hier