.

Als u klikt op een van de namen in de lijst links verschijnen een of meer vliegen in dit venster.

Overal buiten vind je slakken. Gote, naakte slakken waar je op uit kunt glijden, piepkleine huisjesslakken, kleurige tuinslakken, eetbare slakken...
De meeste slakken in Nieuwegein zijn maar enkele mm groot, licht- of donkerbruin tot zwart en heel moeilijk als soort te onderscheiden. Daar komt nog bij dat de grotere slakken als ze nog jong zijn dezelfde huisjeskleuren hebben: de kleurtekening komt pas later. De naaktslakken zijn wat beter van elkaar te onderscheiden, hoewel de heel algemene wegslakken (9 soorten in Nederland) gemakkelijk met elkaar verward kunnen worden en er ook bij dezelfde soort kleurverschillen voorkomen.
Voor meerdere vogels zijn slakken een snack en daardoor sneuvelen er veel in de krop van een vogel. Kippen eten ook (naakt)slakken. Verder worden slakken gegeten door de larven van slakkendoders, vliegensoorten die zijn gespecialiseerd op slakken. Tenslotte zijn er enkele kevers waarvan de larven slak op het menu hebben staan.
En toch wemelt het elk voorjaar weer van de slakken die jonge, frisse blaadjes eten en zo opkomend groen kunnen ruineren. Want dat blijkt het leven van een slak te zijn: eten en gegeten worden.


Terug naar de voorpagina?: Klik hier