overpaddenstoelen

Paddenstoelen in Nieuwegein.

Je ontkomt er niet aan: Wie wandelt of fietst, vooral in de herfst, ziet regelmatig paddenstoelen tussen het gras, langs en tussen de struiken en onder de bomen, zelfs in de eigen tuin. Ze lijken niet op planten of dieren en dat zijn ze ook niet. Wat je ziet is het vruchtlichaam van een levensvorm die onder het oppervlak groeit in de vorm van meestal ragfijne, witte haartjes die zwamvlokken worden genoemd.

Paddenstoelen zijn er in honderden soorten. De vorm varieert en daarom zijn ze onder andere ingedeeld in een aantal vormgroepen. Op elk keuzebordje is een voorbeeld van een vormgroep afgebeeld. De meeste mensen weten wel iets over plaatjeszwammen en boleten (dat zijn beiden vormgroepen) maar er is veel meer te weten over al die verschillende zwammen.

Paddenstoelen kunnen net als planten eetbaar of giftig zijn. Ze kunnen ook geuren of stinken, zijn aangetast door beestjes die ze eten en ze kunnen zijn aangetast door schimmels. De meeste zwammen bestaan maar heel kort (hoewel sommige gaatjeszwammen meerjarig zijn), maar dat betreft het zichtbare deel van de zwam. De doorsnee zwamvlokken gaan veel langer mee.

Er valt ontzettend veel te weten over paddenstoelen. Als u dat wilt. Er zijn prachtige paddenstoelengidsen te koop, maar die zijn zelden volledig. Als ze min of meer volledig zijn bestaan ze uit zo'n zes of meer dikke pillen. Op het internet zijn ook duizenden paddenstoelen te bewonderen, maar dat zijn vaak buitenlandse en veel van die fraaie plaatjes zijn gemaakt door mensen die gemakkelijk een foute naam kunnen vermelden,als ze al een naam vermelden. U heeft meer aan de website van de Ned. Mycologische vereniging, de nationale club van paddenstoelenbewonderaars.Alles over Paddenstoelen. Er staat zoveel op dat u gemakkelijk kunt verdwalen in al die weetjes en schitterende plaatjes.

Eetbare of oneetbare paddenstoelen. De meeste paddenstoelen zijn oneetbaar of giftig. De eetbare zijn niet altijd smakelijk, maar er zijn ook zwammen die verrukkelijk zijn, zoals een aantal soorten truffels. De meeste truffels groeien ondergronds, dus zijn ze voor een mens moeilijk te vinden, als ze er al zijn.Honden en varkens hebben er een fijne neus voor.
De in Nederland verkochte paddenstoelen zijn grotendeels gekweekt en worden vers verkocht.
In China worden veel meer soorten gekweekt. Ze worden grotendeels gedroogd en verpakt verkocht. In de supermarkt zijn wel twintig soorten te koop. Die gedroogde zwammen moeten worden geweekt voor ze bereid worden, ze zijn geuriger en hebben meer smaak dan verse.
Ook in Nieuwegein komen enkele soorten eetbare zwammen voor, zoals echte judasoren en champignons. Die champignons zijn niet allemaal eetbaar, er zijn ook giftige soorten. De eetbare groeien veelal in grasvelden, wegbermen en langs weg- en padranden. Echt de plaatsen waar meer hondendrollen dan champignons zijn te vinden. Koop ze liever bij de super...

Weer naar Vormgroepen paddenstoelen? Klik hier ------ Weer naar de hoofdpagina?: Klik hier