Beestjes fotograferen (macrofotografie), iedereen kan het

De digitale compactcamera's van tegenwoordig zijn heel geschikt voor het maken van mooie foto's van allerlei insecten, spinnen en ander klein grut.
Foto's kun je tegenwoordig ook maken met allerlei communicatieapparatuur. Die hebben de laatste tijd voldoende pixels geschikt voor macrofotografie.
Maar als u een camera gaat kopen: Hoe meer pixels per opname, hoe beter!
Een gewone digitale compactcamera van rond de honderd euro heeft heel veel mogelijkheden en n daarvan is macrofotografie. Duurdere camera's in dit genre hebben ook nog wifi, gps en meer van die, overigens voor macrofotografie niet zo nodige toestanden..
Compactcamera's hebben vrijwel allemaal een speciale macrostand. Als u gewend bent de camera op "automatisch" te hanteren stelt de camera zelf in op "dichtbij", dat is dus macro. Een vlinder fotograferen op een afstand van een meter of 5 kan ook, want u kunt op zo'n camera het onderwerp dichterbij halen. De beste macrofoto's maakt u met een cameraatje met MINIMAAL 16 MP (meer pixels is altijd beter, er zijn ook goedkope camera's met 20 MP). U krijgt dan een foto, zo groot als een flinke poster en daaruit kunt u een foto op A4 formaat of de helft daarvan knippen. Met een levensgroot beestje, bloemetje of zwammetje.
Dat knippen doet u op de computer met het "Paint"programma van Windows, of met een speciaal foto-bewerkingsprogramma dat u krijgt bij aanschaf van een camera'tje of dat u aanschaft (bijv. Photoshop").

Aanwijzingen voor het maken van foto's van beestjes:
Voordat u macrofoto's gaat maken: De camera instellen. Meestal kan dat gewoon op "automatisch". Instellen gaat doorgaans via een menu.
1. Als de camera een speciale instelling heeft voor macrofotografie (een silhouet van een blaadje), dan dt instellen (bovenop automatisch).
2. De belichting instellen op het midden van het beeld.
3. De automatische scherpstelling instellen op het midden van het beeld als dat op uw camera kan.
Foto's maken:
Houdt het onderwerp (het beestje) in het midden van de zoeker.
Als u dichterbij komt, gaan de meeste beestjes er als een haas vandoor. Voorkom die vlucht door er heel langzaam en zonder vlugge bewegingen naar toe te gaan en laat uw schaduw er niet over vallen als dat kan.
Fotografeer zoveel mogelijk met zonlicht of op het lichtst van de dag. Hoe sneller de sluitertijd, hoe scherper de foto! Pas wel op voor weerkaatsend licht op glimmende oppervlakken, dat geeft witte vlekken op de foto.
De beste insectenfoto's maakt u schuin van voren, van opzij en schuin van achteren. Recht van boven is ook goed als de vleugels niet over het achterlijf zijn gevouwen of doorzichtig zijn, zodat de tekening op het lijfje goed zichtbaar is.
Maak altijd meerdere foto's van n object, als u de kans krijgt. Alleen de beste bewaart u, maar wis geen enkele voor u het onderwerp gedetermineerd hebt...
Als u vrij regelmatig macrofoto's maakt, wordt u er vanzelf beter in. Je leert ook van het bekijken van gemaakte foto's; wat is er goed aan en wat niet en hoe komt dat?


Terug naar de voorpagina? Klik hier