.

Als u klikt op een van de namen in de lijst links verschijnen een of meer kevers in dit venster.

De hele wereld zit vol kevers. Mooie kevers, enge kevers, schadelijke kevers, nuttige kevers, stinkkevers...
Kevers hebben meestal twee vleugels,als ze niet vliegen meestal volledig bedekt door twee op elkaar aansluitende rugschilden. De schilden worden opzij geklapt als ze vliegen.
Veel kevers zijn fraai gekleurd, egaal of met een patroon in een andere kleur. Een deel van de kevers is echter gewoon zwart, van bruin naar zwart neigend of zwart met gekleurde vlekken of strepen. Net als andere insecten hebben kevers twee levensstadia: uit een eitje wordt een larve geboren, die zich tegoed doet aan plantendelen of -sappen, andere insectensoorten (meestal de larven daarvan), soms ook aan afgestorven plantendelen, hout of dierlijk afval. De larven leven op of in hun voedsel. Sommigen leven maar enkele weken als pop, anderen doen daar jaren over. Als een larve volgroeid is vormt zich om de larve een omhulsel, waarin het zich verpopt. Deze poppen "ontpoppen" zich als een kever.
Er zijn kevers die zich uitsluitend bezig houden met de voortplanting, maar de meeste eten en drinken ook in hun korte leventje. Het voedsel kan de nectar van bloemen zijn, andere insecten, sap van planten, bloed van grotere dieren, sap van fruit en (overrijp) fruit, extrementen van grotere dieren en menselijke voedselresten.


Terug naar de voorpagina?: Klik hier