.

Als u klikt op een van de namen in de lijst links verschijnen een of meer bijen in dit venster.

De bijenwereld is minder gevarieerd dan die van de vliegen of de kevers. In Nederland zijn zo'n 350 soorten gevonden, een schijntje als je het met de vliegen vergelijkt.
Niet alle 350 soorten zijn vaste inwoners: sommige waren dwaalgasten en ook zijn er intussen meerdere eens vaste bewoners geheel verdwenen...
Of het nu een dikke hommel of een miniem zwart bijtje is, je ziet meteen dt het een bij of hommel is want ze hebben allemaal dezelfde basisvorm. Kleine zwarte bijen doen nog wel eens aan een vliegje denken, maar als zo'n vliegje vrij lange sprieten heeft is het echt een bijtje. Bijen hebben altijd 4 vleugels, een vlieg heeft er twee. Maar dat verschil is alleen duidelijk zichtbaar bij de grotere exemplaren (als ze even stil zitten).
Er bestaat uiterlijk vrij veel overeenkomst met de zg. plooivleugelwespen. Dat zijn de veelal sociale wespen met een kaal, zwart lijf en gele strepen en vlekjes. De beruchte "limonadewesp" is er n van.
Ook de zg. bijvliegen, heel algemene zweefvliegen, doen sterk aan een bij denken. Ze kunnen niet steken en zijn minder bedrijvig dan echte bijen. Bijen hebben, net als wespen, een angel. Ze maken er alleen in de hoogste nood gebruik van, want hun angel blijft achter in de wond en scheurt dus af. Na n keer steken overlijdt de bij; een wesp kan doorgaan met steken... ..


Terug naar de voorpagina?: Klik hier